Ко су Кротки Лафови?

cropped-lafovi1.jpg

”Кротки Лафови” је надимак који је Св отац Јустин дао светогорцима који су храбро иступили против самовоље и странпутовања цариградског патријарха.

”Кротки Лафови” су символ борбе за истину и чистоту вере Православне. Зато трудимо се да идемо стопама тих светогорских јунака, ”Кротких Лафова” и светог оца нашег Јустина.

Надамо се да ће овај интернетет ”блог” (презентација) успети да својим садржајем оправда тај светојустински надимак ”Кротки Лафови”.

Св. отац Јустин у ”Хришћанском Животу” (Година 6, октобар, децембар 1927. број 10 и 12 стр. 194-205) пише:

” … Дивни Господ Христос оставио је слободу Цркви, али слободу ограничени светошћу, саборношћу и апостолношћу. Јерарси газе свету слободу Цркве, ако не раде свето, саборно, апостолски. Доносе ли одлуке које нису свете, ни саборне, ни апостолске, они гоне душу Цркве, гоне вечност и боговечност. Православно срце може Христа ради ћутке и са радошћу поднети све увреде, сва гоњења, али кад васељенскост, кад саборност гони из Цркве Патријарх, и то Васељенски патријарх, реците – које живо православно срце неће од туге проплакати и проговорити у одбрану свете и апостолске саборности? А цариградски Патријарх употребљава неапостолска, несаборна средства да наметне грегоријански календар… Али готово свуда наилази на отпор, на протесте, а где – где и на бунтове. И још се труди такав свој рад и правда позивајући се на дисциплину, на саборност у Цркви. Такву апологију представља његова посланица о 17. фебруару ове године (1927.)… На ову окружницу светогорци су одговорили – одбијањем новога стила. Кротки лафови Истине православне устали су смело да бране саборност молитве, јединство молитве православне: не помињу Васељенског патријарха на литургији нити на проскомидији. Тада је употребљен званични апарат полицијски грчке државе: гувернер Свете Горе затворио је у Солуну 19 јеромонаха из Свете Горе, који су јавно говорили против начина на који Цариградски патријарх хоће да наметне нови календар. Они су још у затвору. Од светогорских манастира једино је Ватопед примио нови стил, али се зато братија разделила у два табора. А многи светогорци и даље не помињу Васељенског патријарха; на проскомидији нико, а на Великом Входу ретко ко, и то кад мора. Чак су многи монаси одбили да примају Свето Причешће и анафору из руку оних јеромонаха који помињу Патријарха. Лавра Светог Атанасија не пушта на капију оне који на питање о календару изјаве да су за нови. Заиста су почела апоккалиптична времена, јер изнутра из Цркве почињу да гоне свету, апостолску саборност. Много је немира посејао по православно свету ”Свеправославни Конгрес Цариградски”; немир сеје и патријарх Васељенски по Светој Гори. ”Васељенски” чувар Светог црквеног предања – први је раскинуо молитвено јединство православне Цркве. Ако ми данас славимо Светог Николу, Грчка црква га је славила пре 13 дана. Зар тиме није разбијена саборност молитве. Разбио је Васељенски Патријарх. Господе, у име чега? …Ми православни не схватамо положај патријарха механички, папистички. Сам патријаршијски положај ни најмање не даје гаранције да ће патријарх механички и аутоматски бити ималац и чувар свете Истине Христове. И од њега се траже лични подвизи; и то више од њега него ли од ма ког другог. Јер ”коме је много дано, од њега ће се много искати” (Лк. 12,48 ). Јер ко на гори стоји, мора блистати као сунце, да би осветљавао и обасјавао све нас доле у низини. Да патријаршијски положај аутоматски не чини човека непогрешивим у истинама вере, доказ су патријарси – јеретици.”

Ако вам се допада интернет презентација, упутите ваше ближње на њу како би смо сви заједно ступили у борбу и објавили рат епидемији новотарства и неправославног богословља.

Унесите вашу ’email’ адресу у поље са десне стране и кликните на ‘ПРАТИТЕ НАС’ – тиме ће те бити ”претплаћени” односно добићете ’email’ када год неки нови чланак буде објављен.

Надамо се да ћете нам се придружити!

Advertisements

14 Comments

 1. O. Radisa Ninkovic

  Divno je o. Radisa Ninkovic China Michigan

  Like

 2. Василије50

  Само напред Браћо мила!!

  Like

 3. Cvetomir

  ПРАВОСЛАВИЕ ИЛИ СМРТ!!!!

  Like

 4. blek

  ипак,само православље….

  Like

 5. Томислав Црнојевић

  Господо “ЛАФОВИ” !

  Свети отац Јустин јесте рекао светогорцима да су “кротки лавови” ; али НИКАДА и НИКАДА није рекао да су “кротки лафови”.
  …Господо, ви сте се гадно “прерачунали” и тиме обешчастили оно што је Свети отац Јустин рекао светогорцима.
  Лавови, господо – ЛАВОВИ !
  …НИКАКО И НИКАКВИ – “лафови”.
  ЛАВ је у овом контексту синоним за храброст.
  А “ЛАФ” – улични жаргон за некога ко је џентлмен, за некога ко има частан однос према другоме.
  ЛАФ је реч која се често користи у мирјанском животу, у баналној свакодневици, и НИКАДА и НИКАДА није припадао нити припада црквеној реторици.
  ЛАФ се изговара из милоште и има мангупски призвук, док реч ЛАВ има потпуно егзактну и експлицитну конотацију.
  …Свети отац Јустин и сваки истински духовник на овоме свету никада неће речи “ЛАФЕ”, јер прави духовници и свештеници не користе жаргон адолесцената и улице.
  …Ви тиме само срозавате углед Светог оца Јустина – али, нећете у томе успети!

  И уколико не исправите ову реч – дефинитивно сте с друге стране хришћанства и морала, а овај сајт можете окачити мачку о реп – да га запиша !!!

  Поздрав, с нескривеним запрепашћењем!

  Томислав Црнојевић

  Like

  • Кротки Лафови

   Господине Црнојевићу, и ако Ваш тон и нречник не заслужује одговор, ипак одлучисмо да Вам скренемо пажњу на извор спорне речи “ЛАФОВИ”- а то је “Хришћански Живот” часопис који је главом и брадом Св отац Јнустин ћелијски уређивао и писао давне 1927 (Година 6, октобар, децембар 1927. број 10 и 12 стр. 194-205)
   Ваше поимање српског језика, које базирате на савременом уличарском вокабулару није мерило, нити Ваше ограничено схватање истог.
   Ако нам не верујете, манастир Ћелије је печатио сабрана дела Св оца Јустина, па се уверите лично.
   За оно “окачи мачку о реп” знамо одакле долази, зато нас и не чуди Ваше “смирење” и речник.
   Остајте с Богом,
   Ваши “КРОТКИ ЛАФОВИ”

   Like

 6. Истина

  Како да знамо који су Свестеници и Игумани Светосавци?
  Има ли их?

  Like

  • Кротки Лафови

   Свакако да их има. “По плодовима њиховим, познаћете их!” каже Јеванђеље, као и “куцајте и отвориће вам се” Зато, брате или сестро читајмо Свето Писмо, Житија Светих и Св Оце. Живимо Јеванђелски, подвизавајмо се, постимо, причешћујемо се и Господ ће нам отворити ум и срце и знаћемо како и шта да чинимо!

   Like

 7. Истина

  Коме да се исповедамо? Има ли игумана који нису екуменисти?

  Like

  • Кротки Лафови

   Посетите интернет портал svetosavlje.org , тамо ћете наћи све што вас интересује. Имају веома богату Православну библиотеку, укључујући дела Светих Отаца древних и савремених, као и савремена богословска писанија. Кажете “Коме да се исповедамо?” Исповедајте се Православном свештенику, имајући на уму наш пређашњи одговор. Бог зна ваше срце и намеру, тако и да погрешите у ‘избору’ исповедника Господ вам неће то узети за грех. За почетак прочитајте текст на линку: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Pokajanje/Saveti.htm

   Like

 8. mira

  http://www.novinar.de/2013/03/15/satanizam-pod-maskom-pravoslavlja-film.html

  Like

 9. Žarko

  Drago mi je da se srecemo kao istomisljenici

  Like

 10. Слободан

  Браћо, говорите ли о Православљу или о Хришћанству?
  С Богом,
  Слободан

  Like

Trackbacks

 1. Да ли су наши епископи Православни, или су само задржали Православно име? Фарисеји и садукеји као Сабор СПЦ | СРБски ФБРепортер

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: