Претње Цариградског Патријарха

Патријарх Вартоломеј грчком архиепископу Јерониму: “Не слушај твоје архијереје, слушај мене и заштити одлуке Критска Сабора!”

img_0453

Према православном порталу romfea.gr, патријарх Вартоломеј је очигледно толико забринут да је написао претеће писмо инсистирајући на верност Криту, јер архијереји Грчке Цркве, који треба да се састану следеће недеље да би размотрили одлуке Сабора на Криту и одбацили једнострано мењање директива и одлука Сабора Грчке Цркве од стране архиепископа Јеронима, што се тиче положаја тог органа на нацрте Критских докумената.
Патријарх је писао архиепископу да ће “одсећи” архијереје који инсистирају и држе се верно једногласних одлука Сабора Грчке Цркве које су изгласане у мају прошле године, и прикривену претњу архиепископу да он сам не “изађе из колосека” и преобрати се – на све оно на шта се обавезао на Криту. Патријарх је посебно поменуо два архијереја, митрополита Амвросија Калавријског и митрополита Серафима Пирејског, који су предвиђени за ”сечу”.
Митрополит Серафим је недавно написао архиепископу и свим архијерејима Грчке Цркве овде да одступање Критске делегације од једногласних одлука архијереја је неприхватљиво и да се то мора осудити на следећем Сабору Грчке Цркве као гажење саборности. Он позива епископе да одбаце текст Критског Сабора “Односи са инославнима” и да се на Критски Сабор, у најбољем случају, гледа као на “пред-саборску” конференцију.

img_0454
Са вестима које долазе из Бугарске, да је Свети Синод Цркве Бугарске одбацио Критски Сабор и све његове текстове, све очи су упрте на архијереје Грчке и Грузије: да ли ће остати верни одлукама својих архијереја и православној еклисиологији, или ће подлећи претњама ”сече”?
извор: romfea

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: