У ЖИЖИ: (лжи) Сабор на Криту

ЦРКВЕНА ДЕЛЕГАЦИЈА ИЗ ГРЧКЕ У ПОСЕТИ ПАТРИЈАРХУ И АРХИЈЕРЕЈИМА ГРУЗИЈСКЕ ЦРКВЕ

Разлог посете: подршка Грузијској Цркви на њеном  обхођењу према Критском сабору и саветовање ради проналаска заједничког одговора истом.

IMG_2140
Седе (слева надесно) протојереј Теодор Зизис, Његово блаженство католикос и патријарх све Грузије Илија II, професор Димитрије Целенгидис, јеромонах Михаил Брегвадзе, монах Серафим (Зизис), стоје (слева на десно) јерођакон Петар, протојереј Симеон, протојереј Петар Хирс, протојереј Матеј Вулканеску, митрополит зугдидски и цаишки Герасим (Шарашенидзе), митрополит алавердски Давид (Махарадзе), архиепископ степаннтсминдски и хевски Јегудил (Табатадзе), митрополит ахалцишки и тао-кларјетски Теодор, протојереј Анастасије Гоцопулос и протојереј Висарион.

Од 25. до 28. јула, клирици Јеладске Цркве, у својству црквене делегације, су као гости посетили Грузијску патријаршију и Његово блаженство католикоса и патријарха све Грузије Илије II. Делегацију су сачињавали протојереј о. Теодор Зизизс, умировљени професор патрологије на Богословском факултету Солунског универзитета, Димитрије Целенгидис, професор догматског богословља на Катедри за догматско богословље при Богословском факултету Солунског универзитета, протојереј о. Анастасије Гоцопулос, парох цркве Светог Николе у Патраској митрополији, протојереј о. Петар Хирс, парох цркве Светог пророка Илије у Петрокераси, у Митрополији Јерисоса и Свете Горе и протојереј о. Матеј Вулканеску, парох цркве Пресвете Одигитрије на бокоском брду, у Пирејској митрополији.

Током серије сусрета, како са архијерејима Апостолске Православне Грузијске Цркве, одговорним за међуправославне послове, тако и са католикосом и патријархом све Грузије, Блажењејшим Илијом II, који је љубазно и са почастима примио госте у својој летњој резиденцији, делегација је срдачнио прихваћена у духу братске љубави и искрене сарадње и изванредно угошћена током петодневног боравка. Сврха посете је била двострука, да прво изрази – у име верујућих Православних хришћана у Грчкој – дубоку захвалност Патријарху, архијерејима и верном народу уважене и мученичке Грузијске цркве за њихово исповедање Православне вере насупрот појави синкретистичког екуменизма, на Сабору, и са друге стране, да се посаветује у директном разговору са Његовим блаженством и и архијерејима, о одговоарајућем одговору на неправославни „Критски сабор“.

Конкретно, оданост Грузијске Цркве православној еклисиологији, осведочена њеном одлуком од пре двадесет година, да напусти и дистанцира се од синкретистичко-екуменистичког тела под протестантском доминацијом, такозваног „Светског савета цркава“, је похваљена и истакнута као пример за све Православне Цркве. Ова оданост је, штавише, најочитија у ставу који је Грузијска Црква испољила према документима и организацији такозваног „Великог и Светог Сабора“, епископске конференције где се окупио мањи део епископа који представљају мање од половине Православних верника, одржаног у јуну ове године, на Криту.
Разговори су били усредсређени на проблеме које је створио новотарски и инославни „Критски сабор“ и на неопходан одговор на ове проблеме заснован на Црквеним догматима, канонима и православној еклисиологији. Грчка делегација је нагласила потребу да се јасно одбаци како методологија и организација Сабора, тако и новотарски и неправославни документи које је Сабор усвојио, и да се као одговор на њега сазове нови, Православни Сабор. Патријарх је пожелео добродошлицу гостима и похвалио њихову љубав и приврженост Цркви и вери, уверавајући их да „не постоје мноиге цркве, него само Једна Црква, Православна Црква“ и да ће он и Свети Синод „радити на јединству свих Православних“ које може да буде загарантовано једино на темељу једном предате вере. Представници Грузијске Цркве на свеправославним конференцијама, митрополити Герасим зугдидски и Теодор ахалцишки, су, са своје стране, нагласили одлучност своје Цркве да истраје на пред-саборском одбацивању неправославних докумената „Света тајна брака и канонске сметње“ и „Односи Православне Цркве са остатком хришћанског света“. Сем тога, Патријарџ и високопреосвећени митрополити су изјавили да ће саборски документи бити преведени на грузијски и размотрени, те да ће званични одговор бити објављен после Архијерејског сабора у Окторбру.
Уопштено говорећи, гости и домаћини су пронашли заједнички језик и јединомислије у свим питањима вере уз поштивање Црквених догмата и граница те потребе да се непоколебљиво истраје у Православном исповедању Вере насупрот ширењу синкретистичког екуменизма.

Сем већ поменутих састанака и разговора треба додати да је гостујућим клирицима указано изванредно гостопримство по коме је грузијски народ добро познат заједно са целовитим програмом посета историјиским поклоничким местима Часне Грузијске Цркве.

Протојереј Петар Хирс

– – –

ФОТО РЕПОРТ:

IMG_2154

Сусрет са архијерејима у Патријаршији (слева на десно): о. Матеј Вулканеску, о. Петар Хирс, митрополит Давид, митрополит Герасим, о. Теодор Зизис, митрополит Теодор, монах Серафим (Зизис), о. Анастасије Гоцопулос.

 

IMG_2155
Првобитни пријем у патријарховој резиденцији (слева на десно): о. Атанасије Гоцопулос, професор Димитрије Целенгидис, о. Теодор Зизис, јерођакон Петар, патријарх Илија II, протојереј Кахабер, јеромонах Михаил Брегвадзе, митрополит Давид (седи), митрополит Теодор (седи).

 

IMG_2156
Делегати заједно са монасима гергетског манастира Свете Тројице (груз: წმინდა სამება Цминда Самеба). Црква се налази на левој обали реке Чхери (лева притока Терека), на надморској висини од 2170 m, у подножју планине Казбеги, тек неколико километара од патријархове летње резиденције.

 

IMG_2157
Сусрет и ручак са Високопреосвештеним митрополитом Андрејем горијским и атенским, представником Грузијске Цркве у предсаборској комисији.

 

IMG_2158
Делагати и домаћи клирици водичи у Светом манастиру Свете Нине у Бодби (груз: ბოდბის წმინდა ნინოს მონასტერი, бодбис ц’минда Нинос монастери) са игуманијом Теодором.

 

IMG_2159
Сусрет са игуманијом Богородичиног новошуамтског манастира у Телавију (слева на десно): митрополит Давид, о. Теодор Зисис и игуманија Јована.

 

IMG_2160
На гробу новопрослављеног испосника, исповедника и Христа ради јуродивог Светог Гаврила (груз: გაბრიელი), рођен као Годердзи Ургебадзе ( გოდერძი ურგებაძე; 26. VIII 1929 – 2. XI 1995).
За више података погледати: http://www.gabrielberi.ge/eng/index.htm

 

IMG_2161
Са игуманом и оцима Шиомгвинског манастира (груз: შიომღვიმე, Шиомгхвиме, шиопештерски), средњовековног монашког комплексау близин града Мцхета.

 

IMG_2162
Светицховели саборна црква (груз: სვეტიცხოვლის საკათედრო ტაძარი, свет’ицховлис сак’атедро т’адзари; Саборна црква Живоносног стуба). Позната као место где почива Христовва долама, Светицховели је дуго времена један од најважнијих Православних храмова у Грузији и једна од најпоштованијих светиња у региону.

 

IMG_2163
Сабрање клирика и верујућег народа у Тбилисију: о. Теодор Зисис се обраћа стотинама верних о неправославној организацији и документима “Критског сабора” и о одговарајучој Православној реакцији на њих

 

IMG_2164
Професор Димитрије Целенгидис се обраћа верницима и клирицима у Тбилисју последње вечери посете.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: