“НЕЗАСЛУЖЕНА” ПАТЊА И СТРАДАЊЕ

images-5

“Докле ћеш ме, Господе, сасвијем заборављати? Докле ћеш одвраћати лице своје од мене?” (Псалми 12: 1) Ехо овог вапаја Псалмопевца се чује и допире до наших дана преко светих и прогоњених вере ради војујуће Цркве, Цркве Христове.

“А убијају нас за тебе сваки дан; с нама поступају као с овцама кланицама. Устани, што спаваш, Господе! Пробуди се, немој одбацити засвагда. Зашто кријеш лице своје? заборављаш невољу и муку нашу? (Псалми 43: 23-25). Једна од највећих тајни живота је страдање и патња праведника. Како то да моћан Бог, Бог који је љубав допушта тако ”незаслужена” страдања Његовог створења? Чињеница је, међутим, да не постоје незаслужене патње и страдања: “Јер сви сагријешише и изгубили су славу Божију” (Римљанима 3:23).

Дакле разлог зашто постоји патња у свету је то што постоји грех у свету. Нечије патње могу али и не морају бити директно повезане са његовом личним гресима, али сви смо ми грешници пред Богом, и због тога не заслужујемо ништа мање осим патње и осуде. Није патња која је незаслужена, већ Божија благодат и милост! “Не за дела праведна која ми учинисмо, али према његовој милости Спасио нас” (Тит 3: 5).

Raspece_13

У свој повести света, само је Jедан чија је патња била незаслужена, и Он пострада за нас “…као праведник за неправедне, да нас приведе Богу” (1 Петрова 3:18). Наше патње нису незаслужене, али нису ни без промисла Божијег допуштене, јер Бог “… све чини по савету воље своје ” (Ефесцима 1:11). Постоје мноштво ваљаних разлога зашто Бог дозвољава да Њему верни хришћани пате и страдају. Чак ако и не можемо у то време да схватимо и расудимо који је разлог зашто, ми требамо да послушамо Апостола Петра који нам каже: “Него се радујте што страдате с Христом, да бисте, и кад се јави слава његова, имали радост и весеље “(1 Петрова 4:13).

anastasis

‘Кротки Лафови’

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: