Отворена Небеса

“И рече му: заиста, заиста вам кажем, отселе ћете видјети небо отворено и анђеле Божије гдје се пењу и силазе к сину човечијем.” (Јован 1:51)

HEL231619

У Јаковљевом сну, на великој лествици између земље и неба, анђели су се пели и спуштали (Постања 28:12). Овим Бог открива изабраном народу будућу стварност: да ће Христос бити лествица и врата према отвореном небу.

До Оваплоћења Бога Слова, Његове смрти и васкрсења, небо је било затворено јер ништа нечисто није могло ући зато што “кроз једног човјека дође на свијет гријех, и кроз гријех смрт, и тако смрт уђе у све људе, јер сви сагријешише” (Римљанима 5:12). Чак и они који су умрли у вери могли су само да се “утеше” у “Авраамовом наручју” дубоко “у срцу земље” (Лука 16:22, 25; Матеј 12:40), јер “крв јунчија и јарчија не може узети гријеха “(Јеврејима 10: 4).

the-resurrection-of-christ-julia-bridget-hayes

Али када је Христос умро и васкрсао Он “својом жртвом сатре гријех” (Јеврејима 9:26) и сиђе у ”најдоња мјеста земље”и “изишавши на висину заплијенио плијен, и даде даре људима” (Ефесцима 4: 8-9), водећи на небо све оне свете ”у вјери умерше”. Тада се испуни диван призор о коме је пророк Давид певао: “Врата! узвисите врхове своје, узвисите се врата вјечна! Иде цар славе.” (Псалми 24: 7)

Од тога предивног дана када се Христос вазнео на небеса, за хришћане “отићи од тијела” је “ићи ка Господу” (2 Коринћанима 5: 8). Али једног дана Небеса ће чак примити и наша васкрснута тела. Богомудри Еванђелист Јован је погледао и видео: “…гле, врата отворена на небу, и глас први који чух као трубу гдје говори са мном, рече: попни се амо, и показаћу ти шта ће бити за овијем.” (Откривење 4: 1). Дакле од тога дана Небеса ће бити вечно отворена за све откупљене и “Врата његова неће се затворати дању, јер ондје ноћи неће бити” (Откривење 21:25).

’Кротки Лафови’

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: