Преподобни Пајсије Светогорац канонизован за свеца!

ElderPaisios

Св. Пајсије Светогорац

У уторак 31 децембра / 13. јануара Свети Синод Цариградске Патријаршије је озваничио оно што се у васколиком Православљу веровало – да је старац Пајсије Светогорац Божији светац. Цариградска и Грчка Патријаршија је завела као дан празновања овог најновијег свеца Православља 12 јули (вероватно по новом грегоријанском календару = 29. јуни по старом, јулијанском) а који је дан пресељења Св. оца Пајсија у наручје Аврама.

Тропар 1. глас:
Потомак Фараса и украс Атоса, угледавши се на прослављене праведнике постао си им једнак у части, О Пајсије; поштујемо те сви верници, јер си лађа пуна милости која је хитала брзо онима који узвикују: славу Њему Ко ти је дао снагу, славу Њему Ко те је овенчао светошћу, славу Њему Који кроз тебе дарује исцељења свима.

Кондак 4. глас:
Најпознатији подвижниче Свете Горе и новопросвећена светлости Цркве, химнохвалимо те свим нашим срцима, јер ти водиш вернике савршеном животу испуњавајући их бујицом дарова, зато ти вапијемо: Радуј се Оче Пајсије!

’Кротки Лафови’

Advertisements

2 Comments

 1. http://www.manastir-lepavina.org/vijest.php?id=3372
  Сем што “светац” проповеда нови календар он уједно потврђује апсолутну послушност екуменистичком православљу, наручито васељенском архијеретику Вартоломеју под чијим је непосредним “благословом” био као “свето”горац

  Like

  • Кротки Лафови

   Разумем Вашу принципијалну борбу (СИПЦ), акривију, ревност, дословно схватање канона и др., али се не слажем у појединим случајевима (и ситуацијама) са начином испољавања/сведочења. Особито ми је жао што тако мислите о ’простом’ монаху Пајсију, кога је Бог прославио још за време овоземаљског живота. Многе детаље о Св Пајсију које можете наћи на нету, у књигама и чланцима су измишљани неби ли послужили промоцији некога или нечега – као што је то случај са псевдопатријархом Вартоломејом… Упознат сам са детаљима ваше еклисиологије кроз писанија Владимира Мос-а, владике Акакија и других…зато не бих желео да водим икакву полемику на ту тему (као на пр. ’за и против иступања из ’Светског’ Православља’ итд.), нарочито не у етру интернета! Заиста вам желим свако добро од Бога. Опростите ми на искрености и помјаните!

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: