”Contra Oecumenismum – Против Екуменизма” Предпоставка I

CONTRA OECUMENISMUM – ПРОТИВ ЕКУМЕНИЗМА

отацјустин

Уместо предговора

Екуменизам је заједничко име за псевдохришћанство, за псевдоцркве Западне Европе. У њему су срцем својим сви европски хуманизми, са папизмом на челу. А сва та псевдохришћанства, све те псевдоцркве нису друго већ јерес до јереси. Њима је заједничко евамђелско име: свејерес. Зашто? Зато што су у току историје разне јереси негирале или унакађавале поједине особине Богочовека, Господа Христа, а ове европске јереси одстрањују васцелог Богочовека и на Његово место стављају европског човека. Ту нема битне разлике између папизма, протестантизма, екуменизма, и осталих секти, чије је име легеон.

Св отац Јустин (Поповић)
Сабрана дела, књига IV “Православна Црква и Екуменизам” стр.145

Због све већег присуства јереси екуменизма у Српској Православној Цркви, а у настојању да идемо путем ”Кротких Лафовова Свете Горе Атонске” покушаћемо да ”у истини и љубави”(Ефес. 4:15), православно и систематски одговоримо на екуменистичке ставове и екуменистичку демагогију. Инсистираћемо да то буде на језику разумљивом свима, тако да би они православни верници који у Духу Истине осећају да је екуменизам неправославан, ипак могли да словесно испоље своја противљење овој опасној јереси коју Св отац Јустин назива свејерес. Наша дужност је да се јавно и без страха супростављамо и пружамо отпор, јер ако ми ћутимо ”камење ће проговорити”(Лука 19:40).

Предпоставка I

Екуменисти:
Екуменизам је тежња и покрет за уједињење хришћанских вероисповести путем дијалога. Ако је екуменизам тежња за уједињење хришћана, како то може да буде нешто што није добро?

Учење Цркве:
Површно, оваква реченица би могла за огреховљено и осветовљено човечанство да изгледа сасвим у реду, међутим Православље је дубина која се не може и не сме сагледавати површно. Православни, без икаквог тријумфализма објављују свету да је Православље једина Истина.
+ Уједињење предпоставља сједињавање две или више целине у једно. Насупрот истине Православља стоје неистине разних јереси које себе називају хришћанске. Оне садрже у себи неке истине и полу-истине, али као целина су неистина, лаж, јерес.
+ Сјединити Православље са неправослављем односно инослављем добијамо неки други идентитет који више није Православан.
+ Православље је право, истинито веровање. Православље је Црква, односно тело онога који за себе каже да је Пут, Истина и Живот – Исус Христос Богочовек. Зато Православље, тело Христово не може НИКАДА да се уједини са неистином или полуистином.
+ Једини пут да се бивши Православни (=инославни) могу сјединити са Православнима је да се они категорички одрекну свога не истинитог, лажног, јеретичког веровања, те да прихвате право веровање – Православље, покају се и да крштењем у Православној Цркви-Телу Христовом постану Православни.

Сликовито објашњење:
Замислите да имате две чаше воде – једну са чистом изворском, а другу са прљавом, нечистим водом. Ако узмемо обе чаше и преточимо их у једну већу и тиме ујединимо обе течности, та новонастала течност ће бити прљава, нечиста, без обзира да се половина састоји од чисте изворске воде. Једини начин како можемо сјединити течност из обе чаше, а да не буде прљава, нечиста, је ако прво извршимо пурификацију то јест пречишћавање течности чаше у којој је прљавштина, нечистоћа.

water

 “Кротки Лафови”

 

Погледајте шта кажу савремени свети оци:

Наставиће се…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: