Екуменистичка завршница

Разлог сусрета Папе Франциска и Васељенског Патријарха Вартоломеја у Јерусалиму

папаипатријарх

Много је труда уложено од стране Цариградског Патријархата на промоцији, како кажу, сусрета ”двојице великана Цркве” – папе Франциска и Цариградског патријарха Вартоломеја (1). Велики број видео записа је урађен од стране разних епископа, архимандрита и осталих гласноговорника ”васељенског трона”, као и миријада рекламног материјала ради ”духовног просвећивања и користи”; а све стављено на дохват ушију и очију верника на сајту ”апостолско ходочашће” односно http://www.apostolicpilgrimage.org

Сладкоречива обраћања свих тих гласноговорника, промотера ”апостолског ходочашћа” су путем маркетиншких машинеријa, пуштена у етар интернета и медија; а све са намером да се остави дубоко урезан ефекат на емоције верника, чија би верска савест напојена таквим изливима ”љубави” својих духовних отаца лакше прихватила унију са отуђеном браћом, римокатолицима. Међутим, сва та слаткоречивост и миомирисне емоције високорангираних ”духовних” отаца Цариградске Патријаршије, перфидно прикривају њихову јерес и супротност учењу Једне Свете Католичанске Апостолске Православне Цркве. Онима који се ”буне” и иступају против те ”љубави”, штап који се зове ”послушност” архијереју и свештенику, биће то што ће те непослушнике ставити на маргининама заједница; прекорене, исмејане и изругане као људе затуцане, искључиве и без љубави.

Догматски релативизам оца Александра Карлуцоса, који каже: ”треба оставити по страни све догматске разлике” неби ли се дошло до коначног циља – причешћа из једне чаше (2) је класичан пример све већег броја тих високорангираних представника ”званичног Православља”, особито из Цариградске Патријаршије, који више и не крију на који начин ће доћи до уједињења римокатолика са православнима… а то је: ДОГМАТСКИ РЕЛАТИВИЗАМ. Дакле, дошло је време да се догматски релативизам више не крије – он је смело и поносно јаван, зато што скоро сва видљива опозиција таквој апостасији у помесним црквама је ”ућуткана” и пацифицирана на разне начине; понајвише вишедеценијским принципом “кувања жабе”.

Прилажемо документ са називом: ”Заједничкo Писмо о сусрету папe Франциска и Васељенског патријарха Вартоломеја у Јерусалиму” издат за јавност од стране Римокатоличког Кардинала Шон Патрик О’Мали-ја и Православног Митрополита Методија; обојица поглавари својих бостонских диоцеза-епархија, и само један од ”шрафова” глобалне, екуменистичке машинерије.

”Поштоване сестре и браћо у Христу, захваљујемо нашем Господу за долазећи састанак папе Фрање и васељенског патријарха Вартоломеја који ће се одржати 25-26 маја , у светом граду Јерусалиму . Ми се молимо да ће овај састанак у светом месту смрти и васкрсења нашег Господа допринети успостављању пуног јединства у вери и светим тајнама између наших цркава , и спасењу света. Овај састанак обележава 50 година од историјског сусрета папе Павла VI и васељенског патријарха Атинагоре 1964. у Јерусалиму који је започео нови период у односима између наших цркава. Ми смо почели процес помирења кроз молитву, теолошке дијалоге и заједничко сведочења. Од тог времена, папе и патријарси су се састајали редовно. Наше цркве су основале формалне теолошке консултације у овој земљи (САД) 1965., а међународне (формалне теолошке консултације) 1979. године. Ови дијалози су били неговани молитвама верних и небројених дела узајамног поштовања. Како су се папе и патријарси афирмисали (утврђивали у молитви и међусобном поштовању) , почели смо да гледамо једни друге као “сестринске цркве” које су заједно одговорне за афирмацију вере апостола. Процват односа свештеника и лаика (римокатолика) архиепископије Бостона и грчких православних, митрополије Бостона, је допринео процесу (поновног) уједињења. Ми, како свештеници, тако и лаици, смо се заједно молили, предузимали ходочашћа у Рим и Цариград и ословљавали критична питања са којима се наше друштво суочавало. Братство које је овде процвало (између римокатолика и православних) је драгоцени дар одозго. Као што је Васељенски Патријарх Атинагора рекао пре педесет година: “Нашавши једни друге, опет срећемо Господа заједно. “Римокатоличка Архиепископија Бостона и Грчка Православна Митрополија Бостона ће бити покровитељи конференције 25. септембра (ове 2014. године) ради обележавања 50 година историјског сусрета 1964. Захваљујемо Богу за рад који је Он започео између нас и чврсто Му верујемо да ће га остварити. У верности и поверењу, обавезујемо се да ћемо наставити да радимо по Његовој вољи. По речима папе Павла IV, позивамо наше вернике да “љубе оно што су научили из прошлости, спремни да опросте, да теже спремније вери у добро него ли зло, и да се пре свега позабаве следовањем свога Божанског Господара и да дозволе себи да буду привучени Њему и да буду преображени Њиме. Молимо наше свештенство и лаике (римокатолике и православне) да наставе да се моле за јединство Цркве и да буду сведоци Еванђеља у нашем свету.”

Потписали: кардинал Шон Патрик О’Мали и митрополит Методије – Бостон

оригинал овде

Богословски Речник и објашњења:

Догмаски релативизам – је следеће: 

”Ко је тај који може да каже шта је истина? Свако има различита искуства, те се може рећи да свако има другачију реалност. Дакле, истина је ствар мишљења”

Сличан приступ на путу ка пуном општењу римокатолика са православнима се примењује, а он је од прилике овакав:

”Имамо неки број различитих мишљења поводом догмата Цркве Христове, од које смо ми православни и римокатолици ”два плућна крила истог Тела” – суштина нашег веровања је иста, докле разлике у догматима су само манифестације различитности наших традиција Источног Православног, и Западног Римокатоличког дакле разлике су небитне за наше општење, јер Христос позива све да се спасу, он је Љубав”

+  +  +

свећа

Молитва:

Господе молимо Ти се спаси нас и сву нашу од верског релативизма заблуделу браћу, јер си Ти Пут Истина и Живот! Амин.

+  +  +

Фусноте:

(1) Др. Натанаило Сименоидес, директор за међу-православни, екуменистички и међу-религијски дијалог Грчке Православне Архиепископије у Америци је изјавио:

”Ускоро ће свет бити сведок сусрета двојице великана Цркве . Папа римски Франциско и васељенски и цариградски патријарх Вартоломеј ће се састати у Јерусалиму у знак сећања на сусрет који се догодио пре 50 година између папе Павла Шестог и васељенског патријарха Атинагоре . По први пут после скоро миленијума, два примата су дошли заједно у Јерусалим, погледали један другога у очи и нашли Бога . Тај састанак, тај сусрет завршио је период поделе и сукоба, и започео период дијалога , истине и љубави . Овај (долазећи) сусрет васељенског патријарха Вартоломеја и папе Франциса само ће побољшати тај дијалог. Надамо се и молимо да ће њихов сусрет у Јерусалиму довести до веће иницијативе . Већ сада у САД-у имамо заједничке консултације између православних богослова и католичких богослова . Ми све више и више откривамо-сазнајемо један о другоме, а што је невероватно све више и више сазнајемо о себи . Надамо се и молимо да ће Свети Дух руководити папа Франциска и васељенског патријарха Вартоломеја , у њиховим радовима , њиховим делима и њиховим речима да би нама вернима донели веће периоде љубави и међусобног ангажовања . Надамо се и молимо да ћемо моћи да идемо од дијалога до Литургије односно сарадња и надамо се, ако Бог да једног дана и у период заједништва (заједничарења, причешћа) односно киноније . Молимо вас, будите са њима у мислима и молитвама нудећи им подршку, онако како само то ви можете.” (превод ’Кротки Лафови’)

Поглрдајте видео (енглески)

Ми, верници Једне Католичанске Православне Цркве не смемо да постанемо индиферентни на овакве изјаве Православних свештенослужитеља – без обзира на то да свакодневно бивамо бомбардовани оваквим, сличним, и горим изјавама и делима! Несрећни Др. Симеонидес, поред многобројних јеретичких ставова изговорених у овом видеу, он назива архијеретка ”папу” великаном Цркве! Он нам изјављује да је подела између Православних и римо-католика ствар прошлости!? Патетичном поетиком, јелински архимандрит нам каже када су се патријарх Атинагора и папа Павле шести погледали у очи и да су нашли Бога!?

(2) Отац Александар Карлуцос, Асистент Архиепископу за Јавне Послове, Духовни Саветник Реда Св. Андреја, Архонт Васељенске Патријаршије Грчке Православне Архиепископије за Америку – на месту: 2 минута 32 секунде промоционог видеа каже:

”…огањ Светог Духа који инспирише, прожима и пита људе да пређу преко себе, преко својих ега (својих ЈА), преко својих догматских (доктринарних) разлика, и да се споје (да буду једно) у љубави у Христу.”

Погледајте видео (енглески)

http://www.youtube.com/watch?v=Vt9pZl9pghQ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: